Az első véradás – egy gyerekkori rossz emlék leküzdése

Büszke vagyok, mert segíthettem három emberen. Büszke vagyok, mert leküzdöttem egy gyerekkori rossz emléket. Vért adtam.

Mikor kisgyermekként vért vettek tőlünk, mindig egyszerre többen mentünk be a terembe, és egyesével vették a vért. Ahogy néztem, amint másoktól veszik a vért, lettem egyre és egyre falfehérebb. Egyszer-kétszer emiatt úgy elszédültem a vérvétel alatt, hogy le is kellett feküdnöm pihenni (vagy ülöm, ahol csak arra volt lehetőség). Ez a rossz érzés felnőtt koromban is elkísért, mindig azt válaszoltam, hogy „Igen, voltam már rosszul vérvételnél”. Mindig hevesebben ver a szívem, ha bemegyek a laborba.

Most is így volt. A véradás előtti mérésen jóval magasabb vérnyomás és gyorsabb pulzus jelezte: izgulok. Többször fordult meg a fejemben, hogy gond lesz, hiszen most jóval tovább lesz bennem a „Tű”. De nem lett. Nagyon profi segítséget kaptam, gyorsan eltelt az a pár perc. Szédülés nélkül, egészségesen álltam fel. Győztem.

A nap hátralévő részében kicsit fáradtabb voltam, ittam sokat, ettem a csokikat. De megyek újra. Mert fontos. Mert másokon segíthetünk. Segíthet bárki, csak rá kell szánni magunkat, meg kell nézni, ami visszatart, tényleg komoly visszatartó erő-e. ITT egy nagyon jó cikk van a tévhitekről.

Miért pont most, nyáron tettem ezt? Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint most van rá a legnagyobb szükség:

Nyaranta minden évben csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg és a sokakat érintő allergiaszezon miatt, valamint főként azért, mert a véradók is a megérdemelt szabadságukat töltik.

veradas

Vérre azonban a nyári hónapokban is szükség van a műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. A nyár mindannyiunk számára a feltöltődésről szól, de vannak olyan közügyek, amelyek a kikapcsolódás idején sem szorulhatnak háttérbe, éppen ezért a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat idén közös véradókampányt indított „Nyári feltöltődés? Tölts fel másokat is! Adj vért!” címmel. 

Bizony, nem a betegek nyaralnak, hanem a véradók.

Támogatóknak köszönhetően nyereményjáték is van, a részletei ITT. Ezen az oldalon megnézheted azt is, hol van hozzád legközelebb véradás.

Adj vért, hidd el, megéri.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s