#antiszentistvan

Mit jelent nekem Szent István öröksége? Merjünk újítani, hogy az ország a legjobb irányba fejlődjön. Sokaknak, és úgy látom, a jelenlegi hatalomnak is inkább azt jelenti: a történelmi Magyarország dicső múltjának megváltoztatás nélküli megőrzését – a hatalom megőrzése érdekében.

Szent István (és leginkább apja, Géza fejedelem) meglátta, hogy a magyarság fennmaradása érdekében szakítani kell az addigi berendezkedéssel. A pogány magyarságra bizalmatlanul tekintettek az európai uralkodók – joggal a 955-ig tartó kalandozások miatt. Ha a változatlan, törzsszövetségen alapuló ország maradunk, biztosan kiűznek minket. Nem volt más választás: európaivá kellett tenni az országot.

Jól látszik, hogy ez akkor sem volt a magyarok ínyére. Több lázadás elfojtásával, külföldi segítséggel sikerült megteremteni az akkori modern Magyarországot: felvettük a nyugati kereszténységet (figyelem: már akkor sem Keletre nézett egy modern vezető), kiépült a megyerendszer, ami megszilárdította a hatalmat.

Akkor egy orbáni karakter teljesen Szent István szellemével ellentétesen vezette volna az országot: a törzs vezetőinek kedvezve, saját hatalmának megőrzése és rövidtávú érdekek mentén irányított volna. Talán még kelet felé fordult volna (mint Koppány), és felvette volna „Bizánc jelét”, aminél többet nem is várt el az akkori keleti hatalom. Belement volna komoly változtatásokba az ország jövőjének megmentéséért?

Nem, mert Orbán most sem teszi. Most sem áll bele olyan változtatásokba, amik szükségesek az ország jövőjének érdekében – csak a hatalom megtartására törekszik. Nem látja, hogy változtatni kell, európaivá kell válni. Hogy ami ezer éve modern volt, az most nem biztos, hogy az. Vagy látja, de tudja, hogy az nem az ő terepe: népszerűségét hosszútávon veszélyeztető akcióba nem vág bele. Inkább csinál Magyarországból hosszútávon Örményországot, amit a nyugatra menekülők hazautalásai tartanak el, mint egy olyan országot, ahol mindenki megélhet tisztességesen a munkából. Mert utóbbin nem biztos, hogy sokáig ő lenne a „király”. És ez mindennél fontosabb neki.

És ha valamivel több, mint ezer éve egy ilyen ember vezette volna a magyarokat, akkor ma nem lenne magyarság. Orbán egy #antiszentistvan.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s