Miért kényszeríti a Fidesz trükközésre Szomódot?

Miért kellett azzal foglalkoznia egy településnek, hogy egyetlen óvodáját átadja az egyháznak? Mert az Orbán-kormány által kreált rendszer erre kényszerít szinte minden önkormányzatot. A szomódiak azonban ellenálltak: kétharmaddal szavazták le az ötletet.

2010-től jelentősen csökkent a helyi önkormányzatok mozgástere. Egyre több feladatot vont el az állam, és még inkább megnyirbálta a településeknek járó forrásokat. Így járt Szomód is. Ha a községben szeretnének önerőből valamit megvalósítani, amire nincsen pályázat (ma már lassan egy wc-felújítást is pályázni kell…), akkor az ma már nem megy könnyen – akkor „trükközni” kell.

A baj az, ha a „trükközésnek” a helyiek esnek áldozatul. Mint most, mikor a Százszorszép Óvodát akarják átadni a Református Egyháznak. A megoldás matematikája egyszerű: az Orbán-kormány által adott normatíva nem elég, az önkormányzat évente 6-8 millió forinttal pótolja ki az óvoda működését. Viszont ezt a többletet a Református Egyház (mint minden más egyház) megkapja az államtól. Ugyanis egy egyházi intézménybe járó gyermek másfélszer annyit ér a kormánynak, mint az államiba járó. Nincs ez így jól – minden gyermek egyenlő kellene, hogy legyen.

„Matematikailag” jónak tűnik ez a megoldás. Legalábbis rövid távon. De érdemes megnézni a mérleg másik, kevésbé látható serpenyőjét!

 • Egy jó óvónő eléggé könnyen talál munkát ma az országban, ezért ha nem tetszik neki az új fenntartó, elmegy. És a gyermekek ellátásának színvonala csökken. Nehezen forintosítható, de igaz.
 • Többletköltsége (és többlet idővesztesége) keletkezik azoknak a szülőknek, akiknek nem tetszik az új megoldás, és emiatt más településre kell vinniük a gyermekeiket
 • Mi történik akkor, ha úgy látják, emiatt nincs értelme Szomódon maradni – és költöznek? És ha más családok is azért nem választják a települést, mert a számukra megfelelő óvodai ellátás nem biztosított? Akkor az ingatlanok ára jelentősen csökken – ami minden család számára veszteséget jelent

A döntést arról, hogy az óvoda az önkormányzat kezében marad-e a település vezetése hozza meg, miután megszavaztatta az érintett szülőket. Miközben a döntés kihat Szomód minden lakosának életére. A legfontosabb érveket jól foglalja össze az ügyben terjesztett szórólap:

A szavazás eredménye alapján önkormányzati kézben marad az óvoda.

Nem tudom, hogy ki keresett meg kit, lelkész a polgármestert vagy polgármester a lelkészt. Nem lehet elítélni egyiküket sem, mert a rendszer látatlanul efelé a lépés felé kényszeríti őket.

Nem hiszem, hogy jó megoldás bármelyik egyházat kijelölni fenntartóként egy településen egyetlen lehetőségként.

Nem értek egyet azzal sem, hogy Czunyiné dr Bertalan Judit jelenlegi fideszes országgyűlési képviselő szerint ha nincs reformáció, akkor ma a Kárpát-medencében törökül vagy németül beszélünk, esetleg sehogy.

Nem tartom jónak, ha egy gyermeket hátrány ér – nézete, származása alapján.

Nem jó ez a rendszer. És Szomódon ezt átlátják.

A cikket nem akartam a szavazás előtt megjelentetni, nehogy befolyásolja a szülőket.

 

 


2 gondolat “Miért kényszeríti a Fidesz trükközésre Szomódot?” bejegyzéshez

 1. Ez nem a falu döntése volt! Hanem annak a 30 emernek akinek jobb esetben még 2 évig jár oda a gyereke…! Nekem mint jövő béli ovis apukának miért nincs beleszólásom? És ha én pont ezért fogom elvinni a gyerekemet….? Ez senkinek nem baj.? És hogy lehet ilyet mondani hogy a falu döntése? Mikor a falu 1 százaléka döntötte el az ovi sorsát. …!ez senkinek nem tűnt fel… elég szomorú…..!

  Kedvelés

  1. Kedves Jövőbéli ovis apuka!
   Valóban, ahogy én is írtam, az egész falu története ez.
   Viszont a magyar állam feladata, hogy biztosítson oktatási-nevelési intézményt. Ez most megmarad Szomódon.
   Konczer Erik

   Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s