Mi van veled, Selye János kórház?

Képzeld el, hogy te vagy Komárom város polgármestere, és egyben bent ülsz a Parlamentben, ahol a te pártod van kormányon. Megtudod, hogy meg akarják szüntetni az aktív kórházi osztályokat a komáromi Selye János Kórházban. Mit teszel?

A, Rögtön bekéred a szükséges háttéranyagokat, egyeztetsz a szakmával. Érvrendszert dolgozol ki arra, miért van szükség a kórházra. Dolgozol a háttérben. Elmész a körház megmentéséért szervezett tüntetésre, tulajdonképpen kormányod döntése elleni kiállásként. Kiállsz a miniszterelnökkel szemben. Eléred célod: megmarad a Szülészet-Nőgyógyászat, a Sebészet, a Belgyógyászat és a Gyermekgyógyászat.

B, Elfogadod a kormány utasítását. Kommunikációs tervet találsz ki arra, mit mondj a város lakóinak. A szervezett tüntetésen nem veszel részt. Csendben maradsz, és alpolgármesterednek adod ki, hogy beszéljen helyetted arról, hogy az aktív osztályok megszüntetése tulajdonképpen egy „kistérségi mintaprojekt”.

Ha jó polgármester akarsz lenni, az A-t választod. Mint ahogy ezt tette 2006-ban a baloldali polgármester, Zatykó János is, amikor kiállt a kórház megtartása mellett. Ha a B-t választottad, rossz hírem van: nem vagy polgármester, csak egy helytartó. Egy helytartó, akinek feladata, hogy a központi akaratot elfogadtassa a város lakóival. Akkor dr. Molnár Attila vagy.

Ott voltam mindkét tüntetésen, mert a kórház sorsát, azaz a komáromiak és környékiek egészségügyi ellátásának sorsát fontosnak tartottam – függetlenül attól, kinek állt szándékában bezárni azt. 2012-ben azonban a hatalmon lévő komáromi fideszes városvezetésnek nem volt annyira fontos, hogy Orbán ellen merjen kiállni. A felhozott szakmai érvek nem érdekelték sem Orbánt, sem Molnárt. A közmeghallgatáson a kórház igazgatója elmondta, bármilyen javaslatot tett az Orbán-kormánynak, azt visszautasították. Ráadásul Molnár Attila is azt mondta, a városvezetés nem támogatja tovább a kórházat.

Kistérségi mintaprojekt – 5 éve ízlelgetjük ezt a szókapcsolatot, 5 év telt el és mi történt azóta? Hogy megértse az Orbán-kormány, mit is tettek, egy focis hasonlattal élnék: a Real Madrid elnökeként mienk a Bernabeu-stadion, nálunk focizik Ronaldo, Bale, Benzema. És ez a Bajnokok Ligája győzelemre esélyes csapat egyszer csak azt kapja, hogy a következő évtől a megyei 3. osztályban focizhat, és nem is léphet feljebb. A stadionra folyamatosan költenek, a játékosok közül többen már elmentek. És a szeretett csapatra már egyre kevesebben kíváncsiak, nem érzik magukénak. Ez történt a kórházunkkal: a lakosság által szeretett kórház helyett Tatabányára kell járnunk, itt csak a kisebb ellátás maradt. Emiatt elmentek többen is az orvosok közül, kevesebben maradtak az ápolók is.

Különösen fáj, mennyire nem emlékeznek minderre a helyiek. Megteszi a propaganda a hatását. Mert mi történik, amikor az igazsággal kerül szembe egy fideszes: elintézi egy „takarodjatok”-kal vagy hamis érveket gyárt. Ezt Gyurcsány tette – nem igaz! A kórház csődben volt – nem igaz! Azóta is fejlődik a kórház – ez részben igaz, mint ahogy a fenti hasonlat is mondja. És köszönjük meg, hogy költenek az épületre, mert ha mi kerülünk kormányra, megtöltjük ÉLETTEL! Csupa nagybetűvel.

Fáj nekünk, ami történt. Az elmúlt napokban három fő üzenetünket osztottuk meg a Facebookon. Fáj, hogy öt éve a város vagyonából állami vagyon lett a kórház. Fáj, hogy öt éve megszűntek az aktív osztályok, és különösen fáj a Szülészet-Nőgyógyászat megszűnése. Fáj, hogy öt éve a mentő már nem Komáromba viszi a betegeket, hanem Tatabányára.

Fáj, hogy öt éve az államhoz került a komáromi kórház! Éveken keresztül adta sok komáromi adója egy százalékát vagy támogatott olyan szervezetet, alapítványt, ami a kórházat támogatta. Éveken keresztül pótolta ki a komáromiak pénzéből a komáromi önkormányzat a kórház költségvetését. Mindenféle ellentételezés nélkül került a kórház az állam kezébe. A komáromi kórház vagyona, eszközei már nem a komáromiaké. És ami ennél is rosszabb: az eszközökkel is az állam rendelkezik, csoportosítja át oda, ahova csak akarja.

Fáj, hogy öt éve megszűnt a Szülészet-Nőgyógyászat! Az én gyermekem már nem itt fog születni, mint ahogy egyik komáromi szülőé sem! „Egyre több gyermek születik Komáromban” – sulykolja a hazug propaganda, de az igazság: egy gyermek sem itt születik! Születési helye: Komárom – ez 2012. júliusától elképzelhetetlen. Évente közel 500 gyermek született a kórházunkban. Örömteli, hogy több komáromi vállal gyereket, és milyen jó lenne, ha ezek a gyerekek Komáromban születnének! Ennek tett keresztbe Molnár Attila, amikor hagyta, hogy az osztály megszűnjön!

Fáj, hogy a mentőnek Tatabányáig kell elvinni betegeinket! A 2012-es tüntetésen konkrét esetet hallottunk arról, miért fontos a leggyorsabb orvosi ellátás. Nem tudjuk, az eltelt öt évben hány esetben menthetett volna életet, ha előbb ér a mentő a kórházba – mert az itt van, Komáromban! Csak sejthetjük, mekkora keserűség, extra stressz ez mentőseinknek is. És milyen érzés a hozzátartozóknak azzal a gondolattal élni, hogy lehet, egy politikai döntés okozta a családi tragédiát?

Hogy lehet ez?

Hogy az a párt, aki ezt csinálta, ma is kormányon van.

Hogy az a városvezetés, aki ezt hagyta, ma is vezeti Komáromot.

Hogy itt vagyunk, és legalább fél évet kell még várnunk, hogy változtathassunk valamit.

Addig azt tehetjük, amit most teszünk: emlékezünk, emlékeztetünk:

Hogy ez Komárom kórháza volt, hogy itt gyermekek születtek, hogy a mentő ide vitte a betegeket.

(2017. november 6-án utcafórumot tartottunk Komáromban, ahol László Imre, a DK egészségpolitikusa volt a vendégünk. A rendezvényen elhangzott beszédem átirata)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s