Az M1-est használó autósok fizetik meg a Mészáros Lőrincnek épített autópályalehajtót?

Miután az autópálya új lehajtóját átadják, minden M1-esen megyei pályamatricával közlekedő autósnak meg kell vennie a Fejér megyei pályamatricát, ha Komárom-Esztergom megyét elhagyva Pest megye fele tart vagy vissza.

2019. júliusában a G7.hu portál jelentetett meg egy cikket: 2 milliárdos autópályalehajtót kap Mészáros Lőrinc ásványvizének palackozóüzeme Szárligetnél.A cikk kiemeli: a beruházásról még a 2018-as településfejlesztési koncepcióban sem volt szó. Nem is csoda: hiszen a közelben másik két felhajtó is van, így tulajdonképpen csak a Győr felé közlekedő szárligetieknek segítség (de a többség Pest felé közlekedik). A portál a következőt írja arról, mi értelme a lehajtónak: „A jelek szerint semmi más, mint az, hogy itt van a környékbeli mágnás, Mészáros Lőrinc – elsősorban állami cégek által vásárolt – ásványvizét gyártó Vivienvíznek a palackozóüzeme.”

Amiről nem szól a cikk: ez a lehajtó Fejér megye területén van. És mivel eddig Fejér megyében Bicskénél volt csak lehajtó az M1-esről, a Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megyéből Budapestre autózóknak nem kellett Fejér megyére megyei autópályamatricát vásárolniuk. Eddig.

A jelenlegi szabály ugyanis a következő (forrás: nemzetiutdij.hu): Az adott megye gyorsforgalmi úthálózatát az ennek használatára jogosító e-matricával a következő megyében található első csomópontig  lehet jogszerűen használni. A szabály szerint ha a megyében egy csomópont van, akkor nem kell matricát vásárolni.

Úgyhogy eddig a Komárom-Esztergom megyéből Budapestre járóknak elég volt két megyei matrica, nekik ezentúl három kell. 10.000 forint helyett 15.000 forint éves kiadás.

2018-ban D1-es kategóriában 1,76 millió megyei matricát adtak el 8,8 milliárd forint értékben. A megyei matricát használók kb. 8%-a rendelkezett Komárom-Esztergom megyei matricával.  Mivel ebben a megyében csak az M1-es fizetős, amit általában Pest megye felé használnak, számolhatunk azzal, egy részük meg kell, hogy vegye majd a Fejér megyei matricát. Ha az autósok fele nem csak megyén belül használja a matricát, hanem Pest megye felé is, akkor 70 ezren vásárolnak matricát, 350 millió forint értékben, és így 6 év alatt az autósok kifizetik az államnak Mészáros Lőrinc lehajtóját. (Vagy megváltoztatják a szabályokat?)

Szárligeti csomópont.pngA kép forrása: G7.hu


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s